On 2022-12-08 12:46, Shadowed wrote:
O daugiau nežinau ką pasakyti, nebent kokių klausimų būtų, kurie užvestų ant teisingo pasirinkimo kelio.
Tavo paminėtų kavos gėrimų pagrindas yra espresso. Jis gaunamas tokiais būdais:
- labai skanus espresso, bet kainos prasideda nuo vidutinės (800-1000 EUR) ir reiks išmokt baristos amato pagrindų, tam skirtas klasikinis espresso aparatas + girninė kavamalė. Pliusas - lengvai pramokus ir nepagailėjus pinigų gerom šviežiai skrudintom pupelėm, faktiškai turi namie espresso, kapučino, latte ir t.t. kokį gamina baristos Italijoje.
Pliusas - labai skanu, santykinai lengva priežiūra. Minusas - rankų darbas. Neutralu - vidutinė ir aukštesnė kaina.
Normalus ar vidutinis espresso, kainos nuo 200-300 eur, mokytis nieko nereikia, lengva keisti kavos rūšis, priežiūra minimali - kapsulinis kavos aparatas. Pliusus jau išvardinau, minusas - ženkliai didesnė kavos puodelio savikaina, nei 1 var.. ir labai skanaus espresso "kaip Italijoje" neturėsi.
Prastas espresso, dažniau net nevadintinas espresso, nes neatitinka espresso nei skonio nei konsistencijos reikalavimų, tiksliau ten gaunamas kažkoks kavos gėrimas metodu panašiu į espresso gamybos - kalba eina apie automatinius kavos aparatus (Philips, Saeco, Jura ir t.t.). Pliusai - JIE GAMINA KAVĄ!, t.y. labai patogu pagamint daug puodelių paeiliui, pvz. kai yra svečių arba labai didelė šeimyna ir visi maukia kavą. Tada paC tas. Kavos puodelio savikaina panaši į klasikinio. Minusai - sudėtinga priežiūra, kaprizingi (dažnai genda), dėl kavos gaminimo paprastumo (mygelio paspaudimas) daugelį žmonių skatina gerti kavą dažniau, nei jie ją gertų net su kapsuliniu. Apie klasikinį iš viso patyliu, nes prie jo eini tik tada, kai tikrai nori kavos, nes reiks pasigamint pačiam.
Ten buvo faktai, o dabar bus mano IMHO. Automatiniai yra skirti ofisams, klientų ir darbuotojų vaišinimui, nes ten svarbiau kiekybė, o ne kokybė, ir kad puodelio kaina būtų kuo mažesnė. Tuo tarpu į namus reikia pirkti arba klasikinį, jei kavą tikrai mėgsti ir netingi tam skirti laiko, arba kapsulinį, jei svarbu greitai, pakankamai normaliai ir mėgsti kaitalioti kavas.
Dėl pieno plakimo namie - klasikiniai visi turi pieno plakimui garo vamzdelius, tik mėgstant gerti daug latte ir kapučino, vertėtų pagalvoti apie dviejų boilerių aparatą, nes taip bus ženkliai patogiau. Arba galima nupirkti atskirą pieno plakimo aparatą, kaip būna prie kapsulinių komplektuose, tik rimtesnį. Tada pakaks ir vieno boilerio klasikinio aparato.
Jei apsistojama prie kapsulinio ir planuojama gerti daug latte ar kapučino, rekomenduočiau leisti pinigus ne kapučino su dvigubom kapsulėm dėžutėse, o pasiimti aparatą su minėtu pieno plakimo įrenginiu ir plakti pieną jame, ir naudoti paprastas espresso kapsules, taip kapučino bus skanesnis.